Site Loader

Näkemisen ja kokemisen arvoinen paikka, Turun kasvitieteellinen puutarha Ruissalossa.

Ja samalla kun käy siellä, voi tehdä kierroksen muuallakin Ruissalossa, esim. kansanpuistossa, josta löytyy uimaranta ja lapsille keinut sekä näkymä Turun satamaa ja jos risteilylaivoja sattuu lähtemään, menevät ne suoraan nenän edestä ohi, melkeinpä kosketusetäisyydeltä!

Toisessa päässä Ruissaloa löytyy isompi uimaranta laitureineen ja saunoineen, grillauspaikka, lasten leikkipuisto, kahvila, ulkoilupolku, onkipaikkoja jne.

 

Ruissalosta löytyy myös Choraeuksen lähde:

Choraeuksen lähde on saanut nimensä Turun akatemiassa 1799-1802 toimineen kaunopuheisuuden dosentin, kirjailija Mikael Choraeuksen mukaan. Lähde mainitaan 1800-luvun
virkistyspaikkana, jonka ääressä iloisilla ylioppilailla ja huvittelevilla kaupunkilaisilla oli tapana nostaa ystävän malja nauttien lähteen virkistävästä vedestä. Lähde kuitenkin kasvoi ilmeisen pian umpeen, mikä käy ilmi ainakin Åbo Underrettelserissa 28.6.1864 julkaistusta artikkelista: ” Myöskin on katsottu, että Fons Choraei Phoebaei perennis pitäisi vapauttaa liejusta ja amfibioista, jotka nyt kuuluvat sen täyttävän”.

Nykyisin lähde on sammunut ja asfalttitie kulkee aivan lähteen kulmalta, mikä vuoksi 1800-luvulla Choraeuksen lähdettä verhonneesta romantiikan ilmapiiristä ei ole häivääkään jäljellä. Lähteen kivikehään on hakattu muistokirjoitus “Fons Choraei Phoebei perennis” (runoilija Choraeuksen alati pulppuava lähde).

Sekä luontokeskus Tammenterho ja paljon luontopolkuja ja muita ulkoilureittejä.

Ruissalon saari on siis Turun edustalla oleva saari, joka on luonnoltaan sekä kulttuurihistorialtaan monipuolinen ja arvokas alue.

Saari kuuluu lähes kokonaan Natura 2000 -verkostoon ja siellä on yhteensä n. 85 hehtaarin verran luonnonsuojelualueita, joilla on 15.4.-31.7. välisenä aikana liikkuminen polkujen ulkopuolella kielletty.

Ruissalo on kuuluisa vanhoista tammilehdoistaan ja vierellään sijaitsevasta Suomen suurimmasta siirtolohkereestaan Kukkarokivestä.

Saaren historia alkoi n. 5000 vuotta sitten kun Kallanpään alue nousi jääkauden jälkeisen maankohoamisen seurauksena ja n. 3500 vuotta sitten saaresta nousi muitakin luotoja esille, mutta esim Iso-Pukki ja Pikku-Pukki -saaret olivat edelleen veden alla. Pukit nousivat näkyville n. 1100 eaa.

Ruissalo oli tuohon aikaan ulkosaaristoa.

Sisäsaaristoksi Ruissalo muuttui Viikinkiajan lopussa vuoden 1000 tienoilla, tällöin enää Saaronniemi oli avoimen meren lähellä.

1400 luvulla syntyi maayhteys saaren osien välille ja viljelykseen sopivat savitasangot olivat osin nousseet esille. Ennusteiden mukaan Ruissalo liittyy mantereeseen Marjaniemen ja Pahaniemen kohdalta noin 200 vuoden kuluttua.

Ruissalo kuuluu tammimetsävyöhykkeeseen ja saaren itäosassa on noin 100 hehtaarin tammimetsät joissa kasvaa myös lehmuksia ja pähkinäpensaita, yhteensä tammimetsiä on saarella yli 300 hehtaaria!

Ruissalosta voit löytyyä jopa 400 vuotiaita tammia!

Koirien uimaranta, vastapäätä Kukkarokivi

 

Tie Pikku-Pukille

Kansanpuisto:

Kolkanniemi:

Kolkan polku

 

Kolkan polku

 

Kolkanniemi

Kasvitieteellinen puutarha:

Kasvihuoneissa asustaa myös punakorvakilpikonna, koi karppeja sekä undulaatteja, näistä lapset pitävät varmasti!

Sijainti: Kasvitieteellinen puutarha, Ruissalon puistotie 215 Turku

Lähteet: http://puutarha.utu.fi/etusivu.htm

http://www05.turku.fi/ympto/ruissalo/choreauksen_lahde.shtml

https://fi.wikipedia.org/wiki/Ruissalo

Johanna

Johanna toimii tuotekehittäjänä kotimaisessa kosmetiikka-alan yrityksessä ja opiskelee parhaillaan luonnonkosmetiikan tutkintoa.

Follow

Tilaa blogini sähköpostiisi

Kirjoita sähköpostiosoite jolla tilaat sähköpostiisi ilmoitukset blogin uusista artikkeleista.

Liity 1 tilaajan joukkoon

Tykättyä blogissani